3D-printande navringar

Kan jag 3D-printa navringar med en 3D-skrivare?

Klart du kan! Men hur lämpligt och kostnadseffektivt det är, ja, det är en annan femma.

Bilden nedan beskriver 4 st navringar som designats i datorn med ett 3D-program. Ringarna har en storlek på 73.1-57.1 mm och den där populära utåtgående fasningen så att ringen inte kan sjunka in i fälgen.

Om du vill printa funktionella navringar i din 3D-skrivare så måste du först försäkra dig om att skrivaren klarar av korrekt filament (materialtyp).

Det går oftast inte med en enklare 3D-printer som främst klarar PLA (Polyactic Acid), då detta material är till för prototyper i första hand och tål således inte den miljö som en navring monteras i (åtminstone inte i längden), både vad gäller värme, påverkan, vatten och dylikt. PLA är nedbrytbart då det bland annat är baserat på majsstärkelse.

Om 3D-skrivaren klarar ABS, eller rentav PETG, Polykarbonat eller annat lämpligt material (kanske till och med nylon?), så bör det inte vara några problem i de flesta fall, om bilen inte används på racerbana! Dvs. hög värme från bromsarna kan smälta ringarna i plast.

Nackdelen med att tillverka navringar via en 3D-skrivare är att det kan ta lite tid att framställa dem, både i 3D-programmet på datorn samt påföljande utskrift som kräver en del kunskap beroende på vilket material som skall användas.

Navring.nu rekommenderar dock alltid att man köper navringarna färdiga (gärna här i butiken såklart =), särskilt om du inte är erfaren med att mäta upp ringarna och det material som bör användas. Detta är inte för nybörjare oavsett vad som skrivs på olika forum/diskussionstrådar online.

Här nedanför är en jämförelsebild på en 3D-utskriven navring i plast med måttet 72.6-66.5 mm, samt flera andra ”färdiga” ringar i olika material, såsom ABS-plast, polyeten och polykarbonat.

Om du bestämt vill printa (skriva ut) dina egna navringar, välj ett hållbart material ovan, försäkra dig om att du kan med skrivaren och att skrivaren i sig klarar detaljrika former och att 0,1 mm munstycke därmed finns tillgängligt.

Några mått på navringar, generellt, är följande:

– Ytterdiameter: Det som fälgen kräver (exempelvis 56.1 mm)
– Innerdiameter: Det som bilens hjulnav kräver (exempelvis 54.1 mm)
– Total höjd: Cirka 9-10 millimeter
– Fasning (för att ringen inte ska sjunka in i fälgen): Cirka 2 x 2 millimeter utstickande fasning
– Klämfästen 4 st: I de flesta fall valfritt, om man vill att ringarna ska ”klicka i” fälgarnas nav och hålla dem på plats

OBS! Navring.nu tar inget ansvar för om du 3D-printar dina egna centrumringar, det görs på egen risk.